Televizija Šibenik d.o.o. Redakcija: 022/ 218-081

Zastoj proizvodnje u Mostaru, nema sirovine za TLM?!

Mostarski Aluminij, valjaonice šibenskog TLM-a i Aluflexpack tehnološki su tijesno povezana poduzeća, a njihova proizvodnja ovisi o cijeni električne energije potrebne za elektrolizu u Mostaru. Kako je cijena struje koju Aluminij plaća Hrvatskoj elektroprivredi znatno iznad cijene koju plaćaju drugi proizvođači sirovog aluminija u Europi i svijetu, Nadzorni odbor tog poduzeća će predložiti zastoj proizvodnje.

Upozorio je na to danas na konferenciji za novinare Zdravko Burazer, predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca dodajući da je za taj problem odgovorna i hrvatska Vlada koja je suvlasnik mostarskog Aluminija i koja može posredstvom HEP-a, odrediti nižu cijenu struje za to poduzeće.

“Od Vlade tražimo da problem TLM-a promatra ne kao problem neke lokalne sredine. TO pitanje zaslužuje da se njima pozabavi vrh Hrvatske”, kazao je Burazer, koji je ipak pozvao novoizabranog gradonačelnika Šibenika Željka Burića i šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, da im pitanje opstanka TLM-a bude prvi problem kojim će se pozabaviti.

“Vlasnici TLM-a više su puta razgovarali s odgovornim osobama u Vladi Republike Hrvatske, kako bi pokušali riješiti problem, ali u tome nisu uspjeli. Nakon jučerašnjeg razgovoru s njima, čini mi se da ako se dogodi najcrnji scenarij, da će oni napustiti to. Jer oni kažu da ako se njih podsjeća na njihove obveze, da onda Vlada mora ispuniti svoju obvezu da Aluminiju osigura električnu energiju, kako bi Aluminij opskrbio TLM sirovinom”, napomenuo je Burazer.